ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.

In News

Οι όροι της μόδας δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Γνωρίζοντας το λεξιλόγιο της θα καταφέρεις να αντιληφθείς σε όλες τους τις διαστάσεις όσα διαβάζεις στα fashion magazines και τις συμβουλές των ειδικών ενώ θα καταφέρεις να κάνεις ξεκάθαρο αυτό που ζητάς τόσο στην αναζήτηση σ΄ ένα online shop όσο και στην αγαπημένη σου μοδίστρα.

Ανοίγοντας, επομένως, το σημαντικό κεφάλαιο των λέξεων που στεγάζεται στα fashion basics, δεν έχουμε παρά να συμβουλευτούμε την βίβλο του Christian Dior με τίτλο «The Little Dictionary of Fashion». Το πλέον κλασσικό βιβλίο, το οποίο δεν έχεις παρά να προμηθευτείς το συντομότερο δυνατό αν είσαι style conscious, έχει συγκεντρώσει όσα fashion elements οφείλεις να γνωρίζεις αν αγαπάς την μόδα. 

A for ACCENT

Το accent αποτελεί την μικρή προσωπική σου πινελιά που κάνει το look σου να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα πιάσεις τα μαλλιά σου με ένα κοκαλάκι, ή καρφίτσα που θα επιλέξεις για τον γιακά σου ή το φουλάρι που θα δέσεις στην μέση σου για ζώνη είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Μονάχα, πρόσεχε! Ένα accent είναι αρκετό και δεν χωρούν υπερβολές.

B for BROCADΕ

Το μπροκάρ είναι ένα από τα ακριβότερα υλικά που μας φέρνει μία όμορφη νοσταλγία στο μυαλό. Ταιριάζει υπέροχα σε κοντά βραδινά φορέματα, φούστες και κοστούμια. Το ύφασμα φέρει μαζί του μία επισημότητα που αρμόζει σε σημαντικές περιστάσεις. Μην ξεχνάς πως οι πριγκίπισσες το επέλεγαν κατά την στέψη τους. 

 C for COCKTAIL

 Τα cocktail dresses μοιάζουν αρκετά με εκείνα που αρμόζουν σε μία απογευματινή αλλά επίσημη έξοδο. Εδώ δώσε προσοχή! Το cocktail φόρεμα δεν είναι ποτέ εξαιρετικά επίσημο με την έννοια πως δεν πρέπει να παραπέμπει με κάτι που θα φορούσες σε μία βραδινή εκδήλωση. Οι πιέτες και το strapless εύκολα σε βοηθούν να αναγνωρίσεις ένα φόρεμα του είδους αποτελώντας σημεία κατατεθέν.

 D for DÉCOLLETÉ

 Το ντεκολτέ συνδέεται με την θηλυκότητα κι αποτελεί ένα από τα πιο θελκτικά στοιχεία ενός σώματος που μπορεί να αναδείξει ένα γυναικείο ρούχο. Θυμήσου όσο ψηλότερη είσαι τόσο πιο πλατύ πρέπει να είναι το ντεκολτέ ενώ αν είσαι μετρίου αναστήματος πρέπει να είναι βαθύ. Συνδύασε το μ΄ ένα όμορφο κόσμημα και φρόντισε να μην κρύβεις ποτέ τα κοκαλάκια ανάμεσα στον λαιμό και το στήθος σου.

E for ENSEMBLES

Ένα φόρεμα κι ένα παλτό που συνδυάζονται δημιουργούν ένα σύνολο κατ΄ αντιστοιχία με το ανδρικό κοστούμι. Μάλιστα, μιας κι ένα σύνολο κοστίζει ακριβά φρόντισε να επιλέξεις ουδέτερα χρώματα -όπως το μαύρο, το λευκό και το μπεζ- για να μην γίνεται αντιληπτό πόσο συχνά το φοράς.

 F for FEATHERS

 Τα φτερά εντάσσονται στις κυρίαρχες τάσεις της εποχής αλλά απαιτούν προσοχή για να μην ξεπεραστεί το όριο κι αρχίσουν να παραπέμπουν σε πτηνό. Προτίμησε τα μικρά σε μήκος φτερά που ακόμη κι αν είναι πυκνά τοποθετημένα δεν μοιάζουν clumsy.

G for GREY

Δεν είναι τυχαίο που το γκρι είναι το μόνο γράμμα που θα δεις στην A-Z λίστα. Για τον Christian Dior, είναι το πιο βολικό, χρήσιμο και elegant χρώμα από την παλέτα των λεγόμενων ουδετέρων. 

H for HEMLINES

 Τα hemlines ευθύνονται για πολλές συζητήσεις και μεταξύ των άλλων αντιπροσωπεύουν διαχρονικά το gender discrimination που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Το μήκος της φούστας εξαρτάται από την διάθεση κάθε γυναίκας και την συμμετρία που επιθυμεί να δημιουργήσει κοιτώντας τον εαυτό της στο ολόσωμο καθρέφτη.  

K for KNITWEAR

Το πλεκτό συνάντησε την haute couture μόδα, την δεκαετία των twenties. Ένα όμορφο πλεκτό φόρεμα από μαλλί καλής ποιότητας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα κομμάτι μεταξωτό ύφασμα.

L for LININGS

Η επένδυση ή η φόδρα ενός ενδύματος δεν αποτελεί αμελητέα υπόθεση και για τους καλούς σχεδιαστές είναι εξίσου σημαντική με εξωτερική όψη. Οι μεγάλοι οίκοι χαρακτηρίζουν false economy την χρήση φθηνής φόδρας που στο τέλος θα γυρίσει boomerang.

M for MATERIALS

Συνδέεται με την προηγούμενη παράγραφο και υπογραμμίζει πως τα καλά υλικά κάνουν τον καλό σχεδιαστή. Πριν κάνεις μία αγορά, τσέκαρε στην περιγραφή τα υλικά του ρούχου.

 N for NET

 Το δίχτυ συνδέεται με τον ρομαντισμό κι η μεγαλύτερη του μαγεία έχει να κάνει με την διαφάνεια και την διαπεραστικότητα του φωτός.

 O for ORNAMENTS

Τα ornaments μπορούν να οριστούν ως οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο σ΄ ένα προϊόν μόδας. Το μυστικό βέβαια κρύβεται στο να υπάρχει λόγος που κάθε στολίδι έχει θέση σ΄ ένα item ώστε να πάψει να φαίνεται unnecessary.

P for PADDING

Τα pads είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends του Φθινοπώρου που κάνει comeback από την δεκαετία του 1980. Παραδείγματος χάρη, οι βάτες έχουν δημιουργηθεί για να δώσουν έμφαση στους ώμους!

Q for QUILTING

Το καπιτονέ αγαπιέται από τα χειμωνιάτικα πανωφόρια ενώ δεν κολακεύει ιδιαίτερα τα πιο short κορίτσια. Το φως της ημέρας προβάλλει τις ραφές τους ενώ το χρώμα τους δίνει μία 3D όψη.

R for RIBBON

Οι φιόγκοι προσφέρουν μία κοριτσίστικη αύρα στα γυναικεία ενδύματα ενώ δεν γνωρίζουν περιορισμούς στα υφάσματα και τα μεγέθη. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρωταγωνιστούν σ΄ ένα fashion item κι άλλες που εντάσσονται στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

S for STRIPES

Οι πιέτες όταν έχουν κάθετη ροπή ξεγελούν το μάτι ψηλώνοντας και αδυνατίζοντας την γυναίκα ενώ όταν έχουν οριζόντια ροπή προσδίδουν περιττό όγκο. Οι fashion experts συμφωνούν πως προσφέρουν μία παιχνιδιάρικη διάθεση ακόμη και σε μία καλοραμμένη φούστα που προορίζεται για ένα κάλεσμα με formal dress code.

T for TWEED 

Οι Βρετανοί υποκλίνονται εδώ κι έναν αιώνα στο tweed που δύναται να σε βγάλει ασπροπρόσωπη ακόμη και σ΄ όσα προσμένεις από ένα business outfit.

W for WAISTLINE

Η μέση δίνει την προοπτική σ΄ ένα φόρεμα ή ένα κοστούμι και παίζει σπουδαίο ρόλο στο ερώτημα αν ένα ρούχο ταιριάζει στο σώμα σου ή όχι. Μην διστάσεις να τονίσεις την μέση σου με μία ζώνη καθώς συνδέεται άμεσα με την θηλυκότητα που αποπνέεις.

Y for YOKE

Ο γιακάς μπορεί να δημιουργήσει μία νοητή ευθεία γραμμή ανάμεσα στους δυο σου ώμους. Μάλιστα, κολακεύει ιδιαίτερα τις γυναίκες με μεγάλο μπούστο ενώ δεν συνίσταται για εκείνες που έχουν κοντό λαιμό.

 

Related Articles